wat als... treinstations voetbaltafels hadden?

07/2019

NS: "Dat we dit nog niet zelf bedacht hebben!"

Utrecht Centraal gaat tafelvoetballen op het station! Een prachtig idee van het gelegenheidscollectief Denovo en KAVA Design uit Eindhoven en het Heerlense Atelier Noord-Zuid. Proficiat NS!

Het treinstation is een boeiende kijkdoos met alle verschillende mensen die je voorbij ziet lopen. Stations zijn ook enorm functionele bouwwerken waarin reizigers soepel en efficiënt van de ene naar de andere plek komen. Op de vele kleine treinstations kan de beleving echter beter en verrassender. Daarom organiseert de Dutch Design Week een What if Lab met de NS. Hierin draait het om een 'sociale interventie': een ontwerp met als effect dat mensen zich meer thuis voelen op het station.

De stationspiano is een geweldig idee dat met een spelelement voor jong en oud een sociaal vervolg kan krijgen. Voetbal is populair, en in tegenstelling tot andere tafelsporten is het tafelvoetbalspel compact en kan het huftervast ontworpen worden. Je zal verwonderd zijn, maar ook denken: waarom niet? De stationsvreemde tafel en spelende mensen zijn attractief, zelfs een reden om een trein later te nemen! Met scholen en verenigingen rondom stations kunnen toernooien georganiseerd worden, lokaal en landelijk. Waar je eerst alleen lijkt te reizen, maakt de offline sociale activiteit het station van "ons". Je kan elk moment aanschuiven of verder reizen.

Team Denovo & Co met Denovo, KAVA Design en Atelier Noord-Zuid presenteren op 13 juli 2018 voor NS een DDW het concept stationsvoetbaltafel. NS heeft het verder uitgevoerd. De eerste tafel is op 3 juli 2019 op een van de grootste stations van Nederland geplaatst.

Concept Stationsvoetbaltafel NS
Het concept van Denovo