verbouwing koeienstal hartwerd

01/2015

Verbouwing van een koeienstal tot werkruimte met kantoor, loods, magazijn en werkplaats

Vraag en richtlijn
Koeienstallen die gebouwd zijn tijdens de oliecrisis in de jaren 80, zijn gemaakt van gelamineerde houten balken. Normaal is staal goedkoper. Bij de verbouwing van de stal naast je boerderijwoning tot een werkplek, spelen allerlei vragen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de verhouding tussen privé en werk? En hoe bereid je je voor op toekomstige veranderingen? Het gedeelte waar de koeien gemolken werden, het melkhok, is als kenmerkend en structurerend onderdeel de richtlijn voor het ontwerp.

Ontwerp
De hoogte van het melkhok, als de voerzolder eruit gesloopt is, leent zich mooi voor de kantine annex ontvangstruimte. Ook het directiekantoor profiteert van de hoogte. De kantine heeft aan de kant met uitzicht op het woongedeelte van de eigenaar een raam boven ooghoogte. In zijn directiekantoor heeft hij wel uitzicht. Het tussenlokaal verbindt de stal met de oude boerderij en vormt zo een natuurlijke entree voor het kantoor. Dragende balken scheiden de stal in vakken met vooraan een vak voor meer kantoorruimte en achteraan een machinewerkplaats. De rest is opslag.

In samenwerking met

Gevel achterzijde; oude melkhok tot kantoor, stal tot opslag