stelpboerderij hartwerd

02/2016

Verbouwing en renovatie van een karakteristieke Friese stelpboerderij

Vraag en richtlijn
Friese boerderijen lijken losjes uitgestrooid te zijn over een weids kleilandschap. Steeds meer hiervan worden alleen nog maar voor wonen gebruikt. Hoe krijg je daglicht binnen in deze immens grote, maar donkere holtes, zonder een lelijke buitenkant te maken? Hun hoge hooizolders zijn immers al van veraf te zien. De scheidslijn tussen de voor- en achterkant waar het woon- en boerderijgedeelte samenkomen vormen in Hartwerd de richtlijn voor een ontwerp.

Ontwerp
Een smalle lichtstrook precies op deze overgang benadrukt de oude scheidslijn en lost het probleem met te weinig daglicht op. De twee gedeeltes, voor en achter, smelten samen in één hoofdvorm en constructie, maar verschillen verder in bakstenen, ramen, goten, dakpannen, dakhelling, bekroning, interieur, alles speelt mee. De lichtstrook benadrukt subtiel deze overgang.

Onder deze lichtopening is een grote hal gemaakt die alle ruimtes verbindt en de ruimtelijkheid en het oude gebint van de boerderij laten zien. Aan de ene kant van de lichtstrook komt de voordeur uit. Aan de andere kant waar de zon ondergaat is een terras met uitzicht op het oude stadje Bolsward.

De grote architectonische ingrepen met de lichtstrook en hoofdindeling geven ruimte aan een vrije invulling van het interieur.

In samenwerking met

Voorgevel boerderij Hartwerd
Volledig gerenoveerde stelpboerderij met nieuwe lichtopening